Margriet de Boer: ‘Ik had nog nooit van chakra’s gehoord, ik vond het helemaal prima!’

Als ze een dier zou zijn, dan was ze een wolf. Dat is het eerste wat in Margriet de Boer, oprichter, eigenaar en docent van opleidingsinstituut CVIO opkomt. “Een wolf is trouw, intelligent, sociaal, hij leeft in roedels. Dat is voor mij belangrijk, samenwerken met andere mensen. Hij heeft bovendien uithoudingsvermogen; hij moet soms dagenlang lopen om aan zijn eten te komen, maar hij doet het wel. Actie!”

“In de jaren ’90 is mijn eigen intuïtieve ontwikkeling begonnen, toen ik ‘toevallig’ stuitte op een cursus intuïtieve ontwikkeling, niet wetende waar ik aan begon. Ik had toen nog een pedicurepraktijk en een van mijn cliënten zei: ‘Goh, dat is wel iets voor jou.’ Ik dacht: ‘Leuk, ga ik gewoon doen!’ Het werd gegeven door een dominee en een verpleegkundige ergens in een kelder in Leeuwarden en bestond uit twee keer tien lessen intuïtieve ontwikkeling waarin je wat grondingsoefeningetjes deed, wat meditaties en chakrawerk. Ik had nog nooit van chakra’s gehoord. Tijdens deze cursus merkte ik dat er iets met mij gebeurde. Ik kon het geen woorden geven, maar het voelde als thuiskomen. In die periode ben ik mij bewust geworden van wat intuïtie eigenlijk betekent en tegelijkertijd werd ik er ook bewust van hoe intuïtief ik eigenlijk was, want ik dacht dat iedereen dat was. Ik heb een achtergrond in de gezondheidszorg, ben empathisch en ik kon goed therapeutische begeleiding doen en toen viel alles op zijn plek! Ik zocht een beroepsopleiding en ik weet nog dat ik tegen mijn docent zei: ‘Dit ga ik zelf allemaal doen.’ Hij zei: ‘Je moet eerst de hele opleiding doen.’ Ik: ‘Ja, dat doe ik ook! Ik ga álles doen, ik ga de hele opleiding doen.’ En toen reed ik terug naar huis en dacht ik: Wat heb ik gezegd?’ Jemig!”

 

Eigen opleidingscentrum

‘Naast mijn pedicurepraktijk gaf ik les bij een instituut en had ik zelf een healingpraktijk en ik kreeg steeds de vraag van mensen ‘Waarom geef je zelf geen beroepsopleiding?’ Eerst zeg je nee, maar als heel veel mensen het zeggen, dan ga je er serieuzer over nadenken. Dat zorgde ervoor dat ik het allemaal ging uitzoeken en ik stuitte op een gegeven moment op deze locatie, hier in Dokkum. Dat was in september 2004. Wat gebeurde er? Ik heb mijn boekhouder gebeld om te horen wat ervoor nodig was en ik heb in één avond iets uitgeschreven. Als ik het nu teruglees, weet ik niet wat er staat, er is via mij geschreven. Ik ben naar twee banken geweest en ze waren echt onder de indruk, zie vielen helemaal stil. Het was echt wel de bedoeling. Als ik eraan denk, word ik er nog steeds koud van. Dus ik mocht gewoon een keuze maken. Ik heb me overgegeven en heb deze stap hier in Dokkum op intuïtieve basis gezet. Ik stond buiten en toen zei iemand: ‘Wat doe je?’ Ik zei: ‘Ik weet het niet, maar ik vertrouw erop.’ Dat is wat ik ook vaak in de lessen zeg en als het klopt, dan klopt het. Het klopte. Nu zijn we zoveel jaar verder, is de opleiding succesvol geweest en heeft het enorm veel energie gegeven.

In 2022 heb ik besloten om de beroepsopleiding te laten eindigen. De tijd vraagt op iets nieuws. Mijn missie blijft natuurlijk wel om de mensen die nu nog opleiding volgen tot 2026 een goede energetische opleiding te geven. Daarnaast zal CVIO zich vanaf 2023 ook gaan richten op verdieping van energetisch werken. Het blijft inspirerend.”

Basis krijgen

“Als ik mezelf als docent zou moeten typeren, dan zou ik zeggen: betrokken. Ik vind het fantastisch om voor de groep te staan, om contact te maken met mensen. Ik ben heel nieuwsgierig wat mensen komen halen en wat hun beweegredenen zijn en ik denk dat ik mensen daar iets in mee kan geven. Het gaat om veiligheid, vertrouwen, ze weer een basis teruggeven, ik denk dat dat mijn kwaliteiten zijn. Ik ben nuchter ook. En ik neem mensen serieus. Het gaat om aandacht hebben voor datgene wat aandacht behoeft en dat eruit halen op een respectvolle manier. Ik denk dat dat mij siert. Ik ben verder redelijk expressief, enthousiast en ik durf de confrontatie aan te gaan indien nodig. Ik blijf werken tot mijn 77e! En dat is mogelijk geen grapje. In het energetisch werken is nog veel te doen, te halen en te ontwikkelen. CVIO heeft een schat aan ervaring opgedaan en het zou zonde zijn als dat helemaal zou stoppen. ”

In contact

“De wolf is een totemdier. In het medicijnwiel zit hij in het zuiden en dat staat voor het waterelement, chakra 2. Dus hij staat voor bewegen, processen. Ze roven alleen als ze het nodig hebben en ze hebben daar een hele mooie verdeling in: een alfa, een bèta, dus ze hebben andere rollen. Vertaald naar de wereld: met CVIO in de samenleving zetten we iets neer: back to basic. We mogen ons blijven herinneren wat de aarde voor ons betekent en we mogen ons bewust worden wat we de aarde aandoen en hoe we daar anders mee om mogen gaan. Bewustwording dus. Ik denk dat ik dat heel beeldend kan doen, door de manier waarop de lessen zijn opgebouwd. In contact gaan met mensen, afgestemd op de ander.”